Twitter Updates

Twitter Voor … Academici

Internet en Sociale Media voor academici.

Hoe kun je als academicus het beste van het sociale web voor je laten werken? Deze grote community die nog ver achter is op Facebook en Linkedin kan grote stappen maken door gebruik te maken van alle mogelijkheden die er op Internet en in Sociale Media aanwezig zijn.

Hoe het Internet zo te gebruiken dat het slimmer, efficiënter en productiever werkt? Lees hier onze top vijf ideeën:

1) Gebruik Twitter om je netwerk te vinden.

step 1

In bijna elk studiegenre, van sociologie tot natuurkunde tot mediakunde, kunnen docenten en studenten een groep van experts vinden op Twitter, die je uitnodigen het debat aan te gaan, die relevante linken plaatsen, de meest recente werken delen en vragen beantwoorden. Met een asymmetrisch volgersmodel (jij volgt hen, zij hoeven je niet te volgen) stelt dit netwerk je in staat je aan te sluiten bij leiders en organisatoren in het door jou gekozen bedrijfsleven. Er zijn veel tools voor het vinden van specifieke experts op Twitter. WeFollow en Mr. Tweet zijn twee populaire applicaties en Twitter app store oneforty kan zelfs nog meer bronnen verschaffen voor het vinden van bestaande netwerken om up to date te blijven.

2) Gebruik bronnen om geïnformeerd te blijven over nieuws, evenementen en gesprekken.

step 2

Wanneer je eenmaal je netwerk hebt gevonden, zul je vaststellen dat veel van deze mensen en groepen blogs bijhouden. Doe onderzoek op Google en richt je op het vinden van blogs waar over jou specifieke interessegebied gesproken wordt. Voor elke niche, hoe bijzonder het ook moge zijn, is er al een ander die er content over genereert. Er zijn wind turbine blogs, schildpadden kwekerijen blogs, biomedisch onderzoek blogs, economie blogs – je ziet wat we bedoelen. Het wordt een fluitje van een cent om op de hoogte te blijven van je vakgebied: wanneer je eenmaal weer hoe je de bronnen moet vinden en gebruiken is 20 minuten per dag online al voldoende.

Voor de gebruikers die weten hoe RSS werkt, kunnen readers zoals Google Reader helderheid, organisatie en efficiëntie brengen bij het eens zo pijnlijke gebeuren van op de hoogte blijven. Maar zelfs als je niets weet van RSS kun je structuur in je bronnen aanbrengen met behulp van sites die je in staat stellen lijsten van websites te maken, of je nieuwe bronnen sturen die te maken hebben met een specifiek onderwerk. Een tip van ons: kijk eens bij Lazyfeed en Guzzle.it om nieuws te krijgen aan de hand van sleutelwoorden en topic. Voor de visueel ingestelden zijn er ook nog twee super simpele visual feed readers.

3) Bouw je eigen website.

step 3

Als er één ding is waar de hedendaagse student zich zorgen over moet maken, dan is het wel Google. Sociale accounts zijn leuk en populair om te hebben, maar actieve werkgevers zoeken naar kandidaten aan de hand van namen wanneer ze diegene willen interviewen of besluiten willen maken over contracten. Wie weet heeft Facebook nu al wel een automatisch ingesteld monopolie op jouw naam; tenzij je al een dergelijk account hebt, zou het een goed idee zijn om een website te maken met je voor- en achternaam. Een blog maken en onderhouden is heel gemakkelijk tegenwoordig . Je hoeft er vrijwel geen codetaal meer voor te kennen. WordPress is  bijvoorbeeld een hele makkelijke manier om een goed blog te maken. Op de website  http://nl.wordpress.net/vind je veel handige tips. Wanneer je site klaar is, zet er dan een link van in al je sociale profielen om je site zo hoger in de zoekmachines te krijgen.

4) Genereer inhoud.

step 4

Nu je je netwerk en de sleutelfiguren kent, je op de hoogte blijft van je vakgebied en je in staat bent jezelf op een goede manier te presenteren, is het tijd om iets terug te geven. Of  je nu de expertise hebt om informatie te delen of simpelweg meer vragen hebt om te stellen: genereer inhoud. Het versturen van tweets is leuk en goed om mee te beginnen; veel professionele relaties zijn begonnen met een simpele @reply. Maar je moet ook gaan reageren op blogs, video’s maken en/of afbeeldingen of audio op je website plaatsen.

Dit is niet alleen goed voor SEO (zoekmachine optimalisatie), maar het zal je ook helpen wanneer de zojuist genoemde mensen je gaan Googelen; het is essentieel voor de diepere deelname aan de gesprekken die online plaatsvinden. Wanneer je mee visueel bent ingesteld, dan is Flickr zeker een must. Ook is het dan waarschijnlijk een goed idee om afbeeldingen te plaatsen op een afzonderlijke blog. In het meest ideale geval zou je content allemaal op een VoornaamAchternaam.nl website moeten staan. Een voorbeeld van een aantal WordPressblogs: http://margrietgroenevelt.com, http://puurzaam.nl en http://twitterles.nl.

Plaats regelmatig content en kijken eens op this Slate post voor tips van de bekendste en meest succesvolle online bloggers.

5) Wees een early adopter en verfijn je digitale toolkit.

step 5

Wanneer je uiteindelijk goed en gemakkelijk deelneemt aan het gesprek en je deel uit maakt van een gemeenschap van experts, onderwijzers en studenten van je interessegebied, realiseer je dan dat je reis naar technische vakkundigheid pas net begonnen is. Het Internet is constant in ontwikkeling en het leren hoe je je sociale web voor academische doeleinden kunt perfectioneren is dan ook een voortdurend doorgaande bezigheid. Er zijn veel bronnen voor het vinden van nieuwe tools om toe te voegen aan je digitale arsenaal en we zijn er ook zeker van dat je veel tips zult krijgen van anderen in je gemeenschap. Maar houd ook een oogje op de techneuten, die altijd nieuwe producten en applicaties testen en aanbevelen.

Check sites zoals ReadWriteStart, AppUseful en oneforty zo nu en dan om te zien of er een betere manier is om mensen naar je site te trekken dan de manier die je op het moment gebruikt. Blijf open-minded en flexibel; wees gewillig om alles drie keer te proberen.

Het sociale web betekent voor academici zo veel meer dan alleen maar uitzoeken welke studenten echt ziek zijn tijdens hun examens en welke de nacht ervoor nog flink zijn wezen stappen. Het betekent ook meer dan een statistische terugblik en een stagnerende lijst van bruikbare ‘connecties’. Sociale web applicaties, indien slim gebruikt, kunnen ons net zo briljant en intelligent maken als de slimsten in onze netwerken, terwijl we echte waarden koesteren en steeds blijven leren.

One Response to “Twitter Voor … Academici”

Leave a Reply

*
Get social
RSSTwitterDigg
Featured Video
Featured Sponsors
    ad banner
Archives
Links:
Advertisements
Search